skip to Main Content
Fouten Maken Moet!

Fouten maken moet!

In onze taallessen leren de cursisten de basis van de Nederlandse taal en geven we handvatten om de taal te gebruiken in het dagelijkse leven. Maar de taal leer je pas écht als je ook daadwerkelijk communiceert buiten de klas. Op deze manier kun je beter functioneren op de werkvloer en bouw je makkelijker een sociaal leven op. Hardop praten is een van de beste manieren om een taal goed te leren, maar dat kan moeilijk zijn als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt.

Bang om fouten te maken

Onze trainers ervaren regelmatig dat internationale cursisten bang zijn om daadwerkelijk hardop Nederlands te spreken. Men is bang om fouten te maken en daardoor ‘dom’ over te komen.
We drukken onze cursisten op het hart dat het echt helemaal niet erg is om fouten te maken, je móét zelfs fouten maken. Want zoals de slogan in dit blog al zegt…

“Fouten zijn het bewijs dat je het probeert.”

Dat op zich is al een compliment waard.

Onze trainer: “Aan het begin van de training vertel ik mijn cursisten altijd dat het een veilige omgeving betreft waarbinnen men dus fouten mag maken zonder dat er consequenties aan verbonden zijn. Naarmate de cursus vordert zien de cursisten dan ook dat het daadwerkelijk niet erg is om fouten te maken, maar juist het tegenovergestelde. Zelfs als zij een fout maken ontvangen zij een compliment, omdat zij het proberen. Ik geef dan eerst aan wat er niet helemaal goed is gegaan, maar daarna vertel ik wat juist wel heel goed was.”

Wat kun je doen als werkgever/collega

Een belangrijke taak voor de Nederlandse werkgever of collega is geduldig te zijn en je buitenlandse collega te helpen met oefenen. Lach iemand niet uit, maar heb er juist respect voor dat hij/zij het probeert.
Besef dat het al moeilijk genoeg is om in een vreemd land te leven. Geef hem/haar de kans om fouten te maken en ervan te leren.
Zeg regelmatig dat het niet erg is als ze iets fout uitspreken, heb geduld en laat zien dat je respect hebt dat je collega het probeert. Ga niet over op Engels of Duits maar spreek gewoon Nederlands. Doe dit duidelijk en langzaam, zodat je collega ervan kan leren.

Tips hierover kun je lezen in het blog: Praat Nederlands met je Poolse collega’s