skip to Main Content
Hoe Houd Je Je Medewerkers In Het Bedrijf?

Oost-Europese werknemers keren steeds vaker terug naar Polen, Bulgarije of Roemenië. Het minimumloon is in die landen flink gestegen en er worden meer vaste contracten vergeven. Daarnaast willen ze in deze onzekere tijden door de coronacrisis liever bij hun familie zijn. Al met al genoeg reden voor veel van hen om terug te keren naar hun familie en vrienden.

Dit is slecht nieuws voor de Nederlandse landbouw, bouw en industriesectoren, die immers sterk afhankelijk zijn van deze werknemers. Het betekent dat bedrijven steeds meer moeite moeten doen om hun buitenlandse personeel te behouden. Door bijvoorbeeld de bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden, huisvesting en opleidingsmogelijkheden te verbeteren.

Netjes geregeld

Toch geldt nog steeds dat veel Polen heel graag in Nederland willen werken en wonen. Ook al missen ze hier de smaak van het Poolse brood en de Poolse keuken. Dat de lonen hier nog steeds hoger liggen dan in Polen en alles hier netjes geregeld is, speelt daarbij een grote rol.

Prettige werksfeer

Voor werkgevers en teamleiders is het van groot belang om te weten wat de beweegredenen zijn van de arbeidsmigranten. Waardoor raken zij gemotiveerd? Wat maakt dat zij net die extra stap voor je zetten? Dat gaat echt niet altijd over geld. Werksfeer, vertrouwen en veiligheid zijn zeker zo belangrijk bij het kiezen of je bij een werkgever blijft of niet. En wist je dat tevreden werknemers een stuk productiever zijn dan ontevreden werknemers?

Onze workshop ‘Boeien en Binden voor leiders met lef’ leert de leidinggevende of teamleider op een interactieve manier hoe medewerkers op de juiste wijze worden aangestuurd zodat zij graag bij het bedrijf werken.