Het aantal Roemeense arbeiders groeit

roemeense-seizoensarbeiders-670x377

Hoewel de meeste arbeidsmigranten nog steeds afkomstig zijn uit Polen, komen er inmiddels ook meer Roemenen naar Nederland om hier te werken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor Roemenen is het sinds 1 januari 2014 mogelijk om in Nederland te werken zonder werkvergunning. In dat jaar steeg het aantal Roemeense werknemers al aanzienlijk: van 4.000 personen tot 10.000. Volgens de laatste cijfers van het CBS werken momenteel ruim 23.000 Roemenen in Nederland. Als we kijken naar de cijfers van het CBS staan de Roemenen op de vierde plaats van buitenlandse werknemers uit de Europese Unie. Na Polen (1), Duitsland (2) en België (3).

Banen van buitenlandse werknemers uit Europese Unie naar herkomst, 2017 (x 1 000)

Bron: CBS

Taaltraining Nederlands voor Roemenen

Language Switch krijgt steeds vaker de vraag van bedrijven om taaltrainingen Nederlands te verzorgen voor Roemeense werknemers. Dat is bij ons mogelijk, want één van onze taaltrainers spreekt de Roemeense taal vloeiend. Alina Meijer-Petrescu woont en werkt al twintig jaar in Nederland, maar is geboren en getogen in Roemenië. Zij verzorgt zowel groepslessen als één-op-één live online lessen.

Uit eigen ervaring weet ze dat je je, als werknemer en collega met een niet-Nederlandse achtergrond, prettiger voelt als je deel kunt nemen aan gesprekken over het werk en je de werkinstructies goed kunt begrijpen. Als je iets over jezelf kunt vertellen en met je collega’s samen om een grappig verhaal kunt lachen, of dat je zelfstandig een afspraak kunt maken, contact kunt leggen met andere mensen die Nederlands spreken en nog zoveel meer. Dit heeft allemaal te maken met het goed beheersen van de taal.

Heb je Roemeense (of Poolse) werknemers in dienst? En wil je meer efficiëntie en een betere sfeer op de werkvloer? Investeer dan in een taaltraining voor je internationale medewerkers. Het komt de productiviteit zeker ten goede en daar pluk je als werkgever meteen zelf de vruchten van. Er ontstaat een sterker teamgevoel, omdat er meer contact is tussen de Nederlandse en internationale werknemers.

Lees meer over onze taalcursus Nederlands

Je kunt subsidie krijgen

Ervaringsverhalen van cursisten en werkgevers

Bron: CBS
Meer informatie over onze taalcursus ‘Nederlands op de werkvloer’…
Delen