Van cultuurclash naar cultuursucces

cultuurclash-670x377
Steeds meer mensen uit verschillende landen en culturen komen terecht in Nederland. Tijdelijk of voor altijd. Deze mix van culturen is daarom ook op de werkvloer geen uitzondering. De verschillen zorgen daar nogal eens voor spanning en misverstanden. En dat is zonde; want als we de diversiteit omarmen, kunnen we samen groeien.

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat bedrijven en organisaties een streepje voor hebben als hun personeel een diverse culturele achtergrond heeft. Niet alleen zorgt een gemengd personeelsbestand voor innovatieve en creatieve oplossingen door een veelheid aan gezichtspunten, maar ook is het inzicht in de markt beter omdat medewerkers simpelweg verschillende klantengroepen van binnenuit kennen. Dit kan leiden tot een hogere omzet en meer succes. Maar ook qua loyaliteit en tevredenheid onder medewerkers scoren cultureel diverse organisaties hoog.
Goed nieuws dus voor bedrijven met een mix aan culturen op de werkvloer, maar deze voordelen blijken alleen relevant als leidinggevenden goed kunnen omgaan met die uiteenlopende achtergronden. Hoe doe je dat?

Verschillen erkennen is key

Hoe medewerkers communiceren en beslissingen nemen. Hoe collega’s omgaan met hiërarchie en gezag. En hoe ze omgaan met tijd en deadlines. Iedereen doet het anders en dat kan leiden tot ergernis of zelfs conflicten. Daarom is het allereerst belangrijk deze verschillen te erkennen. En ze vervolgens te leren begrijpen. Alleen zo gaan collega’s beter samenwerken. Je overbrugt cultuurverschillen door je te verdiepen in de culturele achtergrond van de ander. Dan zie je hoe hun cultuur invloed heeft op hun manier van denken, communiceren en handelen. En snap je beter waarom ze doen wat ze doen. Blijf dus niet met je boterham achter je scherm zitten, maar vraag je collega of medewerker om samen te wandelen in de pauze en wees nieuwsgierig. Zo krijg je niet alleen een band, maar ook meer inzicht in elkaars wereld.

Overwin taalbarrières

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om taalbarrières te overwinnen. Dit betekent niet alleen dat je elkaars taal moet spreken, maar ook dat je begrip hebt voor de taalvaardigheid van je collega’s of medewerkers. Spreek bijvoorbeeld langzamer en extra duidelijk als je weet dat iemand (nog) moeite heeft met de taal, gebruik visuele hulpmiddelen of schakel de hulp van tolken of vertalers in.

Misverstanden de wereld uit

Ook is het stellen van duidelijke verwachtingen en het vaststellen van gezamenlijke doelen belangrijk. Zo voorkom je misvattingen en kan iedereen effectief samenwerken. Plan bijvoorbeeld een vast overlegmoment in en zorg voor een eenduidige afstemming. Onuitgesproken ideeën of impliciete aannames behoren zo tot het verleden.

Vraag om feedback

Hoewel feedback krijgen niet altijd makkelijk is, is het wel heel leerzaam. Sta daarom open voor opmerkingen en vragen van medewerkers en collega’s en vraag er zelfs actief naar. Zo creëer je een open sfeer, waarin discussies zorgen voor een positieve bijdrage in plaats van een gevoel van kritiek en conflict. Een bijkomend voordeel is dat medewerkers en collega’s op hun beurt ook beter worden in het omgaan met feedback over hun eigen werk.

Vergoot de wereld van je team

Door open te staan voor andere culturen en verschillende manieren van denken, vergroot je de wereld van je team zodat verschillende medewerkers elkaar niet in de weg zitten, maar elkaar juist aanvullen voor een productieve aanpak. Zo blijkt een cultuurclash opeens een bron van succes.

Ook veiliger en efficiënter werken met jouw internationale collega’s?
Neem vandaag nog contact op!

Delen