skip to Main Content
Je Weet Nooit Wat Je Kunt, Totdat Je Het Probeert

Je weet nooit wat je kunt, totdat je het probeert

In onze taaltrainingen hebben we te maken met verschillende culturen en veel verschillende mensen.
Waar iemand ook vandaan komt, ieder mens heeft een eigen karakter en manier van denken.
Heel vaak zijn cursisten bang om fouten te maken. Dat kan ik heel goed begrijpen, omdat ik zelf tot die groep behoorde.

Geloof in jezelf

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik veel geluk heb gehad, omdat ik omringd werd door de juiste mensen, die me geholpen hebben om verder te komen. Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Mijn lerares gaf me een opdracht, een heel simpel iets. Iets waarvan je zult denken dat het niets voorstelt. “Ga naar de balie en vraag hoe het met je inschrijving zit”. Ik was doodsbang.
Nee! Dat ging ik echt niet doen. Toen zei ze: “Je kan het wel Sylwia. Geloof in jezelf.”

Wat vind je belangrijk?

Ik stelde mijzelf de vraag: Wat wil ik graag voor mijn toekomst? Als Poolse woonde en werkte ik in een voor mij nieuw land. Met mij spraken velen geen Nederlands. Denkend: ach, het is toch niet nodig’, of ‘mijn dochter of mijn zoon spreken het wel, zij kunnen mij altijd helpen.’
Maar toen ik nadacht over mijn eigen toekomst wist ik dat ik een andere houding moest aannemen.

Word je weleens door iemand verbeterd?

Ontloop je dat, omdat je het vervelend vindt? Moet je niet doen. Het is alleen maar goed dat je zulke mensen in je omgeving hebt. Anders blijf je het steeds fout doen en dat is juist wat je niet wilt.
Je hebt anderen nodig om de Nederlandse taal te oefenen.

We doen het samen

Ik ontdekte hoe belangrijk het is dat Nederlanders mij dagelijks hielpen door veel Nederlands met mij te spreken en mij te verbeteren, zodat ik de taal nog beter kon leren. Wat had ik de Nederlandse mensen in mijn omgeving en op mijn werk hard nodig! Zou het niet mooi zijn, als we allemaal samen goed in het Nederlands zouden kunnen communiceren? Met veel plezier geeft ik nu lessen Nederlands aan cursisten, maar ik moedig ze aan om ook buiten de les zo veel mogelijk Nederlands te spreken. Gewoon proberen!

Sylwia Wierzbicka
Taaltrainster