skip to Main Content

De sleutel tot een succesvolle taaltraining? Jezelf verdiepen in de ander!

De Sleutel Tot Een Succesvolle Taaltraining? Jezelf Verdiepen In De Ander!

Natuurlijk, een goed trainingsprogramma en verstand van zaken zijn belangrijk voor een taaltrainer. Maar dit is niet per definitie een garantie voor succes. Om mensen een vreemde taal te laten leren, moet je in de eerste plaats weten wat hen beweegt. Waaróm volgen ze de taalcursus, wat is hun intrinsieke motivatie en wat willen ze ermee bereiken? Een goede taaltrainer is daarom niet alleen met zichzelf bezig; verre van dat. Hij is er in de eerste plaats voor de cursisten en kijkt wat zij nodig hebben. Daar stemt hij zijn lessen op af!

Waarom wil je Nederlands leren?

Om deze reden start ik zelf nooit meteen met het onderwijzen van woordjes en grammaticaregels. Ik vraag cursisten eerst waarom ze graag Nederlands willen leren; daar komen ze namelijk niet uit zichzelf mee. Dan hoor je bijvoorbeeld dat ze Nederlandse collega’s willen kunnen begroeten in hun eigen taal, of in het Nederlands de telefoon willen kunnen opnemen. Maar ook dat ze op het schoolplein een praatje willen kunnen maken met andere ouders. Met deze informatie op zak, kun je als taaltrainer heel gericht te werk gaan en meteen die zaken bij de kop pakken waaraan jouw cursisten behoefte hebben. Dat motiveert hen; ze krijgen immers informatie die ze meteen kunnen toepassen.

De sleutel tot een succesvolle taaltraining

Kortom: als taaltrainer ben je meer – veel meer – dan iemand die alleen woordjes en grammatica overbrengt. Je moet bovenal oog hebben voor de behoeften en motivatie van mensen. Jezelf verdiepen in de ander; daarin ligt de sleutel tot een succesvolle taaltraining. En dat maakt dit vak de moeite waard; meer dan dat zelfs!

Agata Wolters